Autori

Autori care au publicat la Editura Rovimed Publishers

Caiet de observatie psihopedagogica a prescolarului


Caiet de observatie psihopedagogica a prescolarului


29,37 lei cu TVA

0234.537.441
0740.429.533

Luni - Vineri » 09:00-16:00
  • Autor(i): Matasaru Maria
  • ISBN: 978-973-8928-44-2
  • Pagini: 176
  • An aparitie: 2009

Domeniul educational constituie pentru educator un camp al actiunii practice, dar si un domeniu al observarii, analizei, reflexiei, interpretarii conceptuale, in scopul ameliorarii si optimizarii practicii educationale. 

Pe aceste coordonate se inscrie si lucrarea Caiet de observatie psihopedagogica a prescolarului, elaborată de un grup de educatoare cu o bogata si valoroasa experienta didactica si de cercetare aplicativa, coordonat de Maria Matasaru, institutor-metodist al Casei Corpului Didactic Grigore Tabacaru Bacau.


Caietul este structurat pe trei sectiuni:


1)      fundamentarea teoretică a demersului cunoaşterii psihopedagogice a copilului preşcolar de către educatoare prin selecţia şi organizarea unor informaţii de actualitate şi de mare importanţă din domeniul psihologiei copilului şi psihologiei dezvoltării. Aceste informaţii sprijină educatoarea, care utilizează metoda observaţiei în cunoaşterea manifestărilor comportamentale ale preşcolarului;

2)      o structură-cadru pentru realizarea practică a observaţiilor curente pentru 25 copii;

3)      prezentarea unui model de fişă de caracterizare psihopedagogică, care urmează a fi completată de către educatoare la finele preşcolarităţii, prin coroborarea şi interpretarea datelor culese prin intermediul unor metode de cunoaştere psihologică accesibile educatoarei, precum: observaţia, convorbirea, analiza produselor activităţii, experimentul psihopedagogic, unele probe pedagogice (poate fi solicitat sprijinul psihologului/consilierului şcolar).

Observarea curentă a conduitelor de comunicare, de joc, socio-relaţionale ale copiilor, concomitent cu centrarea pe realizarea obiectivelor pedagogice ale procesului educativ din grădiniţă, face posibilă colectarea pe intervale mai mari de timp a unor date care pot sugera ipoteze verificate, apoi, prin observaţii sistematice. Date fiind dificultăţile întâmpinate de către majoritatea educatoarelor în interpretarea psihopedagogică a faptelor înregistrate, se impune completarea fişei de caracterizare psihopedagogică numai după efectuarea unui număr optim de obsertvaţii, desfăşurate în condiţii cât mai variate, pe intervale mai lungi de timp. „Principalul constă în interpretarea corectă a materialului, pentru a nu confunda aparenţa cu esenţa, secundarul cu caracteristicul”, avertiza A. Cosmovici.

Educatoarele vor descoperi în acest ghid un instrument util, funcţional şi accesibil, iar efortul completării acestuia va fi dublu răsplătit: întâi, pentru fundamentarea cu mai multă rigoare a actului educativ din grădiniţă, al doilea, pentru beneficiul înregistrat în planul dezvoltării profesionale.

 

Conf. univ. dr. Constanţa Dumitriu,

                     Universitatea din Bacău


 

21 alte produse in aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 lei
Total 0,00 lei

Coş Plăteşte

PROMOTII

Toate promotiile