Dictionarul conflictelor lumii 1945-2019 – Viorel Irascu

Referinta: 9786065838161
75,00 lei
56,25 lei (TVA inclus) Reducere: 25%

Dictionarul conflictelor lumii 1945-2019 – Viorel Irascu

Autor
Viorel Irascu
An aparitie
2019
ISBN
978-606-583-816-1
Tip coperta
Brosat
Format
240 x 170


Cantitate

0234.537.441 / 0740.429.533

Program: Luni - Vineri » 09:00-16:00


Dictionarul conflictelor lumii 1945-2019 – Viorel Irascu

Dicționarul conflictelor lumii realizează o radiografie a lumii violente în care trăim. După al Doilea Război Mondial și în timpul sau după Războiul Rece postbelic, numărul și tipul conflictelor a crescut exponențial, punctual sub formă de focare interne, zonale sau regionale. Dicționarul analizează concis, peste 200 de asemenea conflicte din toate colțurile lumii, care implică apoximativ 100 de țări și marile alianțe militare sau blocurile ideologice din anii Războiului Rece. Au fost inserate hărți la scară mică, unde sunt indicate țările cu poziția lor pe continent sau punctele fierbinți  din interiorul țărilor, unde conflictele au izbucnit. Tipologia conflictelor prezentate în dicționar este una extrem de diversă, de la cele de graniță, de tip revendicare de teritoriu, trecând prin cele interne de natură etnico-religioasă, până la conflicte de natură economică, socială sau chiar ecologică. Se acordă o atenție deosebită marilor confuntări ideologice între actorii nucleari ai lumii contemporane, tensiunilor dintre societățile conservator-fundamentaliste și occidentul democratic și progresist sau disensiunilor între grupurile etnice din Asia sau Africa, care au determinat cele mai mari genociduri și pogromuri din ultima jumătate de secol. Practic, s-a  analizat toată harta politică și geopolitică a lumii multipolare din secolul XXI.      Dicționarul are un index cuprinzător atât general cât și pe continente, pentru o ușoară orientare cu privire la Țări și zone de război sau de tensiuni militare.

Nota autorului           

           Ideea de la care am plecat a fost legată de o dorință mai veche de a aranja într-un tabel toate conflictele de graniță care există între țările lumii, cu menționarea  concret-concisă a cauzelor care au generat acel conflict din zona frontierei. Multitudinea tipologiilor conflictelor teritoriale, cu fundament istoric sau chiar etnic, a generat în mod natural, o dorință și mai puternică de a intra pe zone mai complexe, pe conflicte mai profunde interioare sau exterioare, într-o lume care a părut, doar, a se așeza pe baze mai stabile, după al doilea Război Mondial.

            Sutele sau miile de referințe documentate din zona scrisă sau din cea virtuală, la tot felul de tensiuni și de conflicte, m-au obligat la o muncă de organizare a acestora, de aducere la matcă, de clarificare a surselor, astfel încât să rezulte o lucrare care să menționeze într-un singur loc, toate problemele, războaiele, loviturile de stat, dictaturile sau conflictele mocnite/ hibride, din lumea de astăzi.

          Am considerat că această lucrare reprezintă un demers necesar pentru limpezirea cauzelor și efectelor disputelor intra sau interstatale sau pentru formarea unei opinii cu privire la mersul lumii de azi. Astfel, am realizat o lucrare care relevă amploarea uriașă a condiționalităților de natură geografică, teritorial-spațială, etno-lingvistică, religioasă, economică sau social-politică, la care trebuie să facă față statele și guvernele acestora.

O muncă de cercetare minuțioasă a identificat peste 200 de conflicte interne, războaie civile, dispute teritoriale, mici războaie de gherilă, insurgențe maoiste de stânga sau de extremă dreapta, secesiuni, atentate teroriste și mari disensiuni între blocurile militare și economice ale lumii multipolare în care trăim. 

Aș menționa doar genocidurile sau masacrele nenumărate care au distrus state întregi, după al Doilea Război Mondial,  cu cauze profund etnice, cu motivații ascunse în trecutul colonial, în cazul unor țări devastate de nesfârșite războaie civile, cum ar Burundi, Rwanda, R.D. Congo, Somalia, Sudan,  Liberia și Libia din Africa, fosta Iugoslavie din Balcanii Europei post comuniste sau  Afganistan, Cambodgia și Laos din Asia de Sud sau  Sud-Est, ori Nicaragua sau El Salvador din America Centrală.

De notat, apariția așa-ziselor state eșuate sau terra nullius, unde războaiele dintre clanuri și triburi,  au adus țările respective în situația de a nu exista decât pe hărți, fără admistrație și fără nicio influență în teritoriu, precum Somalia, Afganistan sau Siria.  Există o serie de conflicte înghețate sau hibride, mocnite le-am numit eu, aflate de jur împrejurul Rusiei, o formă de zonă sau luptă geopolitică de tip tampon, care reprezintă o relativ nouă modalitate de apărare a intereselor unei foste mari puteri imperiale.

Același tip de influență este exercitat și de SUA, cu mijloace mai soft, atât în anii Războiului Rece cât și după, cu o intensitate mai scăzută sau mai degrabă cu vizibilitate mai mică, dar cu aceleași instrumente de presiune. Trist este că perspectivele de redresare politică sau de asanare a disputelor etno –sociale, sunt extrem de mici pentru unele state, cum ar fi cazul Venezuelei, alunecată deja într-o dicatură absurdă sau al Moldovei,  preluată mediatic și politic de cercuri moscovite. Unele state devin stabile din moment ce intereselor unor mari puteri, se manifestă prin investiții sau crearea de baze militare, cum este cazul micuțului stat Djibouti.

Cert este că disputele dintre țări, cele interne dintre grupurile de interese sau marile orgolii ale oamenilor politici, ajung să destructureze societăți care se înscriseseră la un moment dat pe calea democrației, fragilitatea instituțiilor democratice, însă, a generat prăbușirea economică și militară a unor țări ce n-au putut sau n-au știut ce cale să apuce, vezi situația Ucrainei.

Măsura în care am reușit să aduc laolaltă toate aceste dispute mai mult sau mai puțin sângeroase, va fi dată de reacția cititorilor obișnuiți, pentru care am realizat această lucrare, nu neapărat pentru mediul cunoscătorilor fenomenului geopolitic și geostrategic.

9786065838161

Fisa tehnica

Autor
Viorel Irascu
An aparitie
2019
ISBN
978-606-583-816-1
Tip coperta
Brosat
Format
240 x 170

Referinte specifice

9 alte produse in aceeasi categorie: