Pe firul apei. Ghid turistic al celor mai frumoase vai montane bacauane

Referinta: 9786065839625
25,00 lei (TVA inclus)

Pe firul apei. Ghid turistic al celor mai frumoase vai montane bacauane 

Autor
Serban Lucian, Serban Adina
An aparitie
2021
Pagini
134
ISBN
978-606-583-962-5
Tip coperta
Brosat
Format
206 x 140


Cantitate

0234.537.441 / 0740.429.533

Program: Luni - Vineri » 09:00-16:00


Invitație pe firul apei

„Conștiința vieții ca drum îl determină pe om să se numească pe sine călător. În sens simbolic, dar și în sens concret, omul este un homo viator, încadrându-se într-o tipologie și având drept trăsătură dominantă o permanentă dorință de cunoaștere, de explorare”. 

Adevărată axă structurantă a zonei montane băcăuane, Valea Trotușului ascunde, în bazinul său hidrografic, nenumărate frumuseți naturale și antropice. Această „mândră și bogată Prahovă a Bacăului” – așa cum o caracteriza la începutul secolului XX Alexandru Vlahuță în „România pitorească” – oferă, prin intermediul afluenților săi, variate modalități de petrecere agreabilă a timpului liber. Cu toate acestea, atracția depărtărilor și efectul de tunel creat de vechea cale de legătură dintre Moldova și Transilvania (efect susținut de un drum național acceptabil calitativ și de o cale ferată electrificată) au determinat fluxuri importante de tranzit între cele două foste provincii și mai puțin un turism staționar, care să permită explorarea la pas a văilor secundare, tăcute și, de multe ori, ascunse printre culmile montane ale Tarcăului, Ciucului, Hășmașului și Nemirei. În plus, paradoxul psihologic al turistului modern, doritor de noi și noi meridiane, funcționează din plin aici, pentru băcăuani și nu numai: cu cât zona de exercitare a căutărilor este mai redusă spațial, polarizată de diverse centre urbane, cu atât obiectivele acestora se prefigurează cu mai multă greutate și par a fi serbede. Desigur, decupajul teritorial propus de noi nu este adresat turiștilor care își doresc exotism cu orice preț, peisaje care să taie respirația prin altitudini impresionante sau dotări de talia celor existente în Emiratele Arabe Unite. Acest ghid este destinat iubitorilor de natură și pasionaților de drumeții montane care preferă să-și încarce bateriile mai des decât mult-așteptatul concediu de vară. Accesibilitatea acestor itinerarii, circumscrise pentru băcăuani unor izocrone care nu depășesc 120 de minute de parcurgere rutieră de la domiciliu și până la punctul de plecare pe firul apei, oferă șansa facilă pentru imersii periodice în verdele tonic, fie doar și pentru câteva ore sau pentru o singură zi. Chei și cascade, abrupturi, stânci pitorești, izvoare minerale, sate uitate, care se pierd în munte, păstrăvării, păduri seculare, plaiuri cu perspective unice, monumente istorice, gospodării tradiționale, biserici de lemn și mănăstiri, câmpuri cu brândușe, pensiuni atrăgătoare...sunt doar câteva exemple de bucurii oferite cu generozitate de către aceste văi ispititoare, dar încă prea puțin cunoscute și promovate...

Ghidul de față reprezintă o încercare perfectibilă și fără așteptări exhaustive de a aduce citadinul mai aproape de frumusețea unor locuri și oameni cu specific aparte. Unele obiective sunt, cu siguranță, cunoscute din micile opriri pe traseele transcarpatice. Altele vor fi, sperăm noi, surprize agreabile. Să nu uităm că „adevărata călătorie constă nu în a căuta noi peisaje, ci a privi cu alți ochi”, după cum spunea atât de inspirat Marcel Proust. Perioada actuală, în care pandemia ne-a schimbat stilul de viață aproape în totalitate, reprezintă un motiv în plus să privim – și să vedem! – mai atent în jur. Vom surprinde crâmpeie de mici mari bucurii pe care ni le putem oferi în siguranță, departe de vuietul orașului. Nu avem nevoie de aplicații pentru a porni la drum. Avem nevoie de aplecare și de curiozitate: oare ce urmează dacă mai facem un pas, un kilometru, pe firul apei, spre obârșie? Haideți să descoperim!

                                                                            Autorii

Bacău, 1 martie 2021

9786065839625

Fisa tehnica

Autor
Serban Lucian, Serban Adina
An aparitie
2021
Pagini
134
ISBN
978-606-583-962-5
Tip coperta
Brosat
Format
206 x 140

Referinte specifice

8 alte produse in aceeasi categorie: