.

Cambodgia supravietuitorilor din comunismul maximalist al khmerilor rosii
search
Cambodgia supravietuitorilor din comunismul maximalist al khmerilor rosii

Cambodgia supravietuitorilor din comunismul maximalist al khmerilor rosii

Autor : Doru Ciucescu
9786065836068
15,00 lei
Cu TVA
Cantitate

A pleca cu avionul din România tocmai în Cambodgia înseamnă a sta resemnat, într-un fotoliu, la care distanţa personală, de 60 de centimetri, este sensibil încălcată, să parcurgi peste 11.000 de kilometri, spre o destinaţie, despre care nivelul de cunoaştere este relativ scăzut, situată undeva în sud – estul Asiei, lăsând pilotului grija de a se orienta pe traseu. Dar, încă din avion, mi-am dat seama că nivelul meu de cunoaştere a Cambodgiei este mai scăzut decât credeam, când am aflat, că, de exemplu, şefii khmerilor roşii, care au instaurat un comunism maximalist în toate privinţele, inclusiv în crime politice, au fost vizitaţi de o singură delegaţie la nivel înalt din ţările socialiste, aceea a României, în frunte cu Nicolae şi Elena Ceauşescu, în perioada 28 – 30 mai 1978, când s-a negociat, printre altele, achiziţionarea de către Kampuchia Democrată a zeci de mii de mine antipersonal, fabricate la Zărneşti. Cele două fotolii din stânga mea, până la hublou, erau ocupate de doi istorici, cel de lângă mine, gras şi scund, celălalt, slab şi înalt, amândoi bărboşi, cu ochii aţintiţi nicăieri, meditativi, conştienţi de importanţa lor, care doreau să vadă la faţa locului urmele lăsate de regimul khmerilor roşii. Pe cel gras îl chema Neagu Iogra - Cumanul, iar pe celălalt, Nicolae Djurava – Cumanul. întrebaţi fiind de mine cu privire la motivul ataşării de Cumanul la numele de familie, primul răspuns l-am primit de la Neagu Iogra – Cumanul: - Eu am susţinut ideile lui Nicolae Iorga, care, privitor la numele de Thocomer şi Basarab… - Vă referiţi la Basarab I, întemeietorul Ţării Româneşti, care s-a numit şi Ugro – Valahia ori Valahia?

Cartea urmareste povestea unui supravietuitor al genocidului din Cambodgia, comis de khmerii rosii ai lui Pol Pot.

"De la 8.000 la 17.000 de victime politice, toti intelectuali, cam aceasta este diferenta dintre comunismul romanesc, al dictaturii proletariatului, aliat cu taranimea, si varianta lui, dusa la extrem, comunismul cambodgian, al dictaturii analfabetilor. ingrozitor!"

Fragment:

"- Apoi, tot in 1962, deoarece Tou Samouth, secretarul general al Partidului Revolutionar al Poporului Khmer, a fost dat disparut. Pol Pot i-a tinut locul. La inceputul anului 1963, simtindu-se in pericol, Pol Pot s-a retras in jungla din Rotanah Kiri, provincie muntoasa, in nord — estul Cambodgiei, la frontiera cu tara lui Ho Si Min. Aici a intalnit munteni din etnia jarai, care traiau foarte simplu, numai din agricutura, iar el si tovarasii lui au inceput sa traiasca la fel. in acei ani Pol Pot a inceput sa se gandeasca la o societate comunista, realizata dupa modul de viata al acestor munteni, fara scoala, fara spital, fara hanci, care se ocupau cu agricultura. Pe 8 martie 1963, Pol Pot a fost ales secretar general al Partidului Revolutionar al Poporului Khmer.

- Functiile avute de Pot Pol in timpul celor trei ani, opt luni si 20 de zile de guvernare a khmerilor rosii mi le-ati spus. Sa trecem la perioada de dupa 7 ianuarie 1979, de cand Phnom Penh a fost ocupat de armata vietnameza.. - Pol Pot, impreuna cu circa 3.000 de fideli, s-au retras in jungla de la frontiera cu Tailanda, stabilind o baza militara la Anlong Veng, de langa muntii Dangrek. Cambodgia a devenit Republica Populara Cambodgia. La conducerea tarii au fost instalati marionete ale Hanoiului si, imlicit, ale Moscovei. Unul dintre ei a fost Heng Samrin...

- Heng Samrin?

- El a fost presedinte al Consiliului de Stat in perioada 7 ianuarie 1979 — 6 aprilie 1992. Pe 25 mai 1978, in plin regim al khmerilor rosii, fiind acuzat de un complot contra lui Pol Pot, Heng Samrin a fugit in Vietnam. Astfel, el a scapat de epurarile din randul khmerilor rosii, soldate cu peste 100.000 de victime, epurari comandate de Pol Pot, devenit paranoic dupa ce si el a scapat, la randul lui, de trei tentative de asasinat."