.

Caiet de observatie psihopedagogica a prescolarului
search
Caiet de observatie psihopedagogica a prescolarului

Caiet de observatie psihopedagogica a prescolarului

Autor : Maria Matasaru
9786065839007
39,90 lei
Cu TVA
Cantitate

Domeniul educational constituie pentru educator un camp al actiunii practice, dar si un domeniu al observarii, analizei, reflexiei, interpretarii conceptuale, in scopul ameliorarii si optimizarii practicii educationale. Pe aceste coordonate se inscrie si lucrarea Caiet de observatie psihopedagogica a prescolarului , elaborate de un grup de educatoare cu o bogata si valoroasa experienta didactica si de cercetare aplicativa, in cadrul Proiectului Focus, coordonat de Maria Matasaru, institutor-metodist al Casei Corpului Didactic Grigore Tabacaru Bacau. Caietul este structurat pe trei sectiuni: 1. fundamentarea teoretica a demersului cunoasterii psihopedagogice a copilului prescolar, 2. o structura cadru pentru realizarea practica a observatiilor curente, 3. prezentarea unui model de fisa de caracterizare psihopedagogica care urmeaza a fi completata de catre educatoare la finele prescolaritatii.

Caietul este structurat pe trei sectiuni:

 1) fundamentarea teoretica a demersului cunoasterii psihopedagogice a copilului prescolar de catre educatoare prin selectia si organizarea unor informatii de actualitate si de mare importanta din domeniul psihologiei copilului si psihologiei dezvoltarii.

Aceste informatii sprijina educatoarea, care utilizeaza metoda observatiei in cunoasterea manifestarilor comportamentale ale prescolarului;

 2) o structura-cadru pentru realizarea practica a observatiilor curente pentru 25 copii;

 3) prezentarea unui model de fisa de caracterizare psihopedagogica, care urmeaza a fi completata de catre educatoare la finele prescolaritatii, prin coroborarea si interpretarea datelor culese prin intermediul unor metode de cunoastere psihologica accesibile educatoarei, precum: observatia, convorbirea, analiza produselor activitatii, experimentul psihopedagogic, unele probe pedagogice (poate fi solicitat sprijinul psihologului/consilierului scolar).

 Educatoarele vor descoperi in acest ghid un instrument util, functional si accesibil, iar efortul completarii acestuia va fi dublu rasplatit: intai, pentru fundamentarea cu mai multa rigoare a actului educativ din gradinita, al doilea, pentru beneficiul inregistrat in planul dezvoltarii profesionale. - Conf. univ. dr. Constanta Dumitriu, Universitatea din Bacau