.

Batranul si Cuba
search
Batranul si Cuba

Batranul si Cuba

Autor : Doru Ciucescu
9786065834682
15,00 lei
Cu TVA
Cantitate

Ca orice metropola, Havana ("Habana", cum spun localnicii) are zone de pus in vitrina, dar si de ascuns sub pres, iar  Piata Revolutiei  ("Plaza de la Revolucion") intra in majoritatea circuitelor turistice ale capitalei cubaneze. Pe o suprafata de 72.000 de metri patrati, loc pentru o asistenta de peste un milion de oameni, unde "el lider maximo" a tinut discursuri interminabile, de proslavire a politicii partidului unic si de infierare a actiunilor tarilor inamice, tunatoare, ca cele ale lui Adolf Hitler, in loc sa aud sloganuri de genul: "¡Viva Fidel Castro!", am auzit o injuratura inedita pentru mine, stupefianta, rostita in spaniola, franceza si engleza, ca sa fie inteleasa de cat mai multi din cei prezenti: "¡Chupa mi culo, Fidel Castro!", "Suce mon cul, Fidel Castro!", "Suck my ass, Fidel Castro!", anevoie de tradus…

Ora 7,00. Vineri, prima zi intreaga petrecuta in Cuba. Pe post de ceas desteptator, telefonul din camera hotelului a sunat:

- "¡Buenos dias!"

Fragment din cartea "Batranul si Cuba" de Doru Ciucescu:

"O plimbare pe avenida Maleccin, cladiri de cosmar si... un profesor de istorie, pedaland la un cocotaxi

O fotografie cu avenida Ma1econ, vazuta de departe, este pe orice ghid turistic al Havanei, iar o plimbare de seara in briza Stramtorii Florida mi-a oferit posibilitatea sa cunosc un profesor de istorie, care isi completa veniturile, pedaland la un cocotaxi.

De la aeroport, am ajuns la hotel in jurul orei 20, intr-o joi. Presat de timp, deoarece sejurul prevedea doar o zi la Havana, am renuntat la cina. Peste nici o ora, cat sa fac un dus, sa ma imbrac in tinuta de vara, bluza fara maneci, pantaloni lungi din material usor, sandale, am plecat in mare graba pentru a parcurge cat se poate de mult din Havana Veche. A fost un risc pe care mi l-am asumat inca inainte de a pleca din tara, toate prospectele turistice avertizand ca se intampla uneori ca strainii... sa fie talhariti. Scrierea unei carti necesita sacrificii...

Inarmat cu... un aparat de fotografiat, am iesit din hotel, urmand trotuarul dinspre mare al avenidei Malecom, cu directia spre farul portului Havana, vizibil de la zeci de kilometri, reper de orientare si pentru mine, pana la care erau de parcurs cam doi kilometri. Aveam in minte sfatul receptionerului de la hotel: "Nu raspundeti nimanui, mergeti fara sa va opriti!"

Temperatura de plus 20 de grade Celsius, de noapte tropicala, normala pentru latitudinea Cubei. Aer de salina, dar nu uscat, ci umed. Iluminatul stradal slab, de tara subdezvoltata. La cativa pasi, peste digul de aparare, apa Stramtorii Florida dadea impresia unui hau, de capat al lumii."